Koninklijke Sevos TTC vzw
Geschiedenis
 

KONINKLIJKE SEVOS TTC 1966 - 2016

Een jonge maar ervaren Merksemse vereniging

KONINKLIJKE SEVOS TTC staat voor Sociale Vereniging voor Ontspanning en Sport Tafel Tennis Club.

SEVOS TTC is synoniem voor 50 jaar actie in het tafeltennis (KAVVV en VTTL).

Maar misschien is het nuttig even de historiek te schetsen van deze vereniging met een bewogen verleden en hopelijk een bewegende toekomst.

SEVOS TTC stak ooit van wal in het Ekerse, toen Germinal nog in provinciale voetbalde.  Elke vergelijking met deze ooit roemruchte voetbalvereniging houdt dan ook hier op.

Gesticht in het bruisende maar gevaarlijke jaar 1966, zetten enkele fanaten van het celluloïde balletje en het rubberpallet hun eerste schreden in deze blitzende sport.

De eerste locatie was het Ekerse Volkshuis en meteen werd moedig aangetreden met een paar ploegen in de KAVVV-competitie (de aloude Koninklijke Vereniging van Vriendenclubs Afdeling Tafeltennis).

Gaandeweg kwamen diverse sterke spelers (meestal van ter ziele gegane clubs) de rangen versterken  en spoedig werd SEVOS TTC een begrip in de Antwerpse tafeltenniswereld : te duchten challengers in de reguliere competitie en op tornooien, kampioenschappen en bekerwedstrijden, maar vooral goede vrienden en nooit te beroerd om de strijd aan de toog voort te zetten. Wat een tijd! De eerste individuele en ploegtitels en ook tornooizeges lieten niet lang op zich wachten.

Aan deze eerste formidable pioniersperiode kwam een bruusk einde wegens zaalperikelen.

De tweede periode ging van start in 1979 op LUCHTBAL, in het Voorlopig Cultureel Centrum, Canadalaan, waar SEVOS TTC werkelijk fantastische jaren beleefde.  Het ging steeds crescendo, het ledenaantal groeide, en er werd geëxperimenteerd met een generatie jeugdige beloften … en vrouwelijke topelementen.  Het was ook de aanzet voor een geweldige reeks organisaties: de SEVOS-tornooien, befaamd om de ‘familiale, haast nostalgische sfeer’, de bals in de ‘Gouden Eendjes’, de Sint-Niklaasfeesten, de ‘familie-uitstappen.

Solidariteit, clubliefde, open maar nauwlettend bestuur, maar bovenal kameraadschap, met onversneden vaak cassante Antwerpse humor beleden, waren de sleutels van het succes.

En zo gebeurde dat SEVOS TTC op een bepaald moment geregistreerd werd als de grootste club van de KAVVV Afdeling tafeltennis, met 11 competitieploegen aan de start.

Dan brak voor SEVOS TTC de derde fase aan.  Vele spelers zagen hun tweede jeugd, en sommigen hun derde jeugd aanbreken.  Geplaatst voor een nieuwe gedwongen zaalverhuis, greep SEVOS TTC met dankbare handen het voorstel van VROVAM Jeugdvrienden VZW aan om, op de 1ste verdieping van het ‘Valkennest’, gelegen in het unieke natuurkader van het recreatiegebied ‘Fort van Merksem’, een leegstaande ruimte te huren en uit te bouwen.  Met man en macht werden de zomermaanden van 1993 benut om van de nieuwe locatie een juweeltje te maken : opkuis, volledige herschildering, wassen van gordijnen, permanente competitietafels met afsluiting in rookvrije speelzone, een gloednieuwe electrische installatie, garant voor superverlichting A-klasse, houten ‘glijvaste’ speelvloer, een nieuwe toog in de cafetaria, zetels, opgefrist sanitair.

Het geheel werd plechtig in gebruik genomen tijdens een receptie op 25 september 1993, in aanwezigheid van de toenmalige Schepen voor Sport, Gilbert Verstraelen en tal van Merksemse en bovenlokale prominenten, alsook de afgevaardigden van de bondsbesturen en van vele bevriende clubs.

In 2003 werd het complex ‘Valkennest’ door de Stad Antwerpen volledig gerenoveerd, ten dele binnen een TISO-project en ten dele in eigen beheer via een opgerichte VZW ‘Tafeltennis Valkennest’, met als samenwerkende partners : SEVOS TTC, Bart Merksem TTC en de Rode Valken.

De drie verenigingen zijn ook lid van het Bescherm- en Actiecomité van het Fort van Merksem

Een volledig nieuwe facelift van het complex : recreatielokalen, een polyvalente zaal, aparte speelruimte voor Bart Merksem TTC en ontspanningsruimte voor de Rode Valken, volledig vernieuwd sanitair, verwarmings- en elektrische installaties en douches.

Deze nieuwe situatie vloeide uit in een hecht samenwerkingsverband tussen de partners op bestuurlijk en sportief gebied.  Telt Sevos TTC een stevig aantal 50-pussers in haar rangen, wat haar sinds 2006 een zitje in de Merksemse seniorenraad opleverde, dan heeft Bart Merksem, dat uitkomt in de federaties Sportcrea en VTTL, een uitgebouwde jeugdwerking, waarvoor SEVOS TTC ook haar accommodatie ter beschikking stelt.

We gaan in ieder geval door op ons elan.  In het seizoen 2012-2013 trad SEVOS TTC aan met 8 ploegen in de KAVVV, in de volledige sterktegamma gaande van 1ste, Bevordering, 2de tot 9de afdeling. In de VTTL (Vlaamse Tafeltennis Liga) stelde SEVOS TTC twee ploegen op.

Nu de nieuwe accommodatie piekfijn en gerodeerd is, wil SEVOS TTC naar haar 50-jaar bestaan toegroeien met een nieuw elan : nieuwe en eigentijdse initiatieven, vernieuwing en uitgebouwde clubwerking.

Een uitdaging van formaat voor het bestuur, maar dat zijn we verschuldigd aan de medebouwers van de club, stuk voor stuk onvergetelijke figuren, die ons helaas in de loop der jaren ontvielen : herbronnen en doorgroeien of uitbollen en langzaam uitdoven, nostalgisch terend op vergane glorie!   

Het mag geen toeval heten dat SEVOS TTC, op zaterdag 1 juni 2013, aan het eind van een slopend seizoen met veel sportieve ups en downs, de teugels even viert en samen met de bevriende Folklorevereniging Den Deugeniet VZW, ook gevestigd op het Fort, het iconisch beeldje Den Deugeniet zal aankleden.

Een mooier geschenk kan SEVOS TTC zich in het jaar van ‘Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013’ niet indenken

 


  Clubinformatie
Wil je graag lid worden van onze tafeltennisclub als recreatief- of competitiespeler ?
Aarzel dan niet om volgend formulier in te vullen:

Aanvraagformulier

Heb je vragen, of ben je geïnteresseerd om bij ons te komen spelen.
Twijfel dan niet om één van onze verantwoordelijken te contacteren

Info Sevos

  Links

ZOMERCRITERIUM
Wedstrijdreglement
Inschrijvingsformulier

TOEGANG FRENOY
KAVVV competitie
SPORTA competitie

SPORTKOEPELS
Sporting A
Sport Vlaanderen
Blijf Sporten